dinsdag 29 september 2015

Duel (in 100 woorden)


Steven Spielberg’s debuutfilm is best een origineel filmpje, vooral op de manier waarop spanning gecreëerd word door middel van creatieve camerabeelden en een eenvoudige truck. Het verhaal herhaalt zichzelf wel geregeld waardoor de sfeer naar het einde toe wel minder effectief is dan in de eerste helft, toch is deze film aangenaam om te kijken en blijft het simpele verhaal interessant tot het einde. Het acteerwerk van Dennis Weaver is overtuigend genoeg, zeker niets spectaculair maar als een average guy met oversized zonnebril komt zijn personage redelijk geloofwaardig over. Duel is vermakelijk, mysterieus en spannend … echt een tijdloos stukje cinema.


70/100

zondag 27 september 2015

Everest (in 100 woorden)


Everest is een dramatische verfilming van waargebeurde feiten, met magnifieke landschappen en een gigantisch ensemble. De manier waarop dit verhaal in beeld gebracht word is buitengewoon en je waant je echt in de Himalaya. De beklimming van de berg komt langzaam op gang, enkel in het laatste halfuur wordt er oprecht drama gecreëerd en schakelt het verhaal over naar een hoger tempo. Ondanks de sublieme prestaties van alle acteurs zijn er spijtig genoeg enkele personages die toch onderontwikkeld bleven. Uiteindelijk is Everest voor mij niet meer dan een dramatisch filmpje met goede prestaties, meeslepende muziek en een extreem tragisch einde.


71/100

woensdag 23 september 2015

Fantastic Four (in 100 woorden)


Fantastic Four wordt wereldwijd onterecht de grond ingeboord, want wat ik net heb gezien is misschien geen volwaardige superheldenfilm maar zeker niets minder dan een aardige Sci-Fi film. Er zitten absoluut mankementen in de structuur en het tempo van het verhaal, zeker in de laatste 20 minuten, maar deze film blijft boeiend genoeg van begin tot eind. De acteurs zijn overtuigend en het persoonlijke conflict tussen de personages is misschien niet altijd even consequent maar er is zeker genoeg diepgang aanwezig. Deze Fantastic Four is misschien een imperfecte sciencefictionfilm, maar voor mij is deze reboot beslist eens het kijken waard.


60/100

dinsdag 22 september 2015

Vacation (in 100 woorden)


Vacation is géén remake van de originele Vacation, ook is het geen sequel of een reboo… wat is deze film?! Deze Vacation probeert uiteraard de magie van de originele Griswold-trip te overtreffen met grove humor en over-the-top momenten, maar faalt grandioos. Er zitten zeker een aantal grappige momenten in deze film, maar de meeste humor is vulgair of voorspelbaar. Deze Griswolds komen zelfs niet over als een geloofwaardige familie waardoor we ook geen enkele moment oprecht meeleven met deze personages. Ed Helms doet zijn uiterste best als familieman, maar deze Vacation mist het hechte familiegevoel dat de originele Griswoldfilms wél hadden.


52/100

donderdag 10 september 2015

Cube (in 100 woorden)


Ik heb een spannende en intellectueel hoogstaande film gezien … en daarna heb ik Cube opgezet. Cube opent met een enorm origineel concept maar de low-budget uitwerking, de montage en vooral het acteerwerk komen heel amateuristisch over waardoor de sfeer die de makers proberen te creëren helemaal niet spannend of claustrofobisch overkomt. Cube heeft potentieel en probeert slim over te komen maar doordat de focus meestal op de (serieus over-the-top) personages ligt en niet op het griezel-onderdeel van de valstrikken faalt de regisseur in het creëren van de juiste beklemmende atmosfeer. Een fijn filmpje, maar ik had er méér van verwacht.


44/100

woensdag 9 september 2015

It Follows (in 100 woorden)


It follows is geen parodie maar eerder een excentrieke knipoog naar klassieke horrorfilms. Dit achtervolgingsverhaal is niets nieuws en zit boordevol horrorclichés, maar wat deze film uniek maakt is de abstracte stijl, de beklemmende atmosfeer, de muziek en zelfs het gebrek aan een duidelijke tijdsperiode. Deze film neemt genoeg de tijd om spanning op te bouwen maar er worden teveel specifieke regels gegeven over hoe “het” werkt en te weinig uitleg over wat “het” precies is waardoor de film nergens echt eng overkomt. It follows is niet mijn smaak maar er is zeker een publiek voor dit soort kunstzinnige films.


51/100